Language:

Besplatan i otvoren kancelarijski paket
Apache OpenOffice 4.0.1 je objavljen!

Zašto

Gde

Još razloga

Volonteri, ne amateri

Komplikovan softver, razvijen od strane volontera?

Apache OpenOffice se razvija 100% od strane volontera. Apache ne plaća za programere, za prevodioce, za osiguranje kvaliteta, za marketing, za UI, za podršku, itd. Naravno, mi smo spremni da prihvatimo donacije za Apache Software fondaciju, da bi održali da naši serveri rade i za slične opšte troškove. Ali, naši proizvodi se u potpunosti razvijaju od strane volontera.

Neki korisnici su u početku zabrinuti ovom izjavom. Kako besplatan softver, razvijen od strane volontera, može biti uopšte dobar?

Talenat tako velik kao bilo koja korporacija

OpenOffice, kroz decenije postojanja i opstanka, je imao, i dalje ima koristi od doprinosa mnogih profesionalaca. Neki su sponzorisani od strane njihovih poslodavaca da volontiraju u ovom projektu. U jednom ili drugom trenutku Sun, Oracle, Novell, RedHat, IBM i drugi, finansirali su svoje zaposlene da rade na OpenOffice-u. Neki profesionalci su nedavno penzionisani i rade na projektu da zadrže svoje veštine oštrim ili da "vrate nazad" zajednici otvorenog koda. Drugi imaju biznis zasnovan na OpenOffice konsaltingu, a volonteri da sa projektom ostanu blizu potencijalnim kupcima. Drugi su učenici, proučavajući softversko inženjerstvo ili srodne oblasti, a učestvuje u našem projektu, kao oblik elektronskog stažiranja. Među našim volonterima je nekoliko programera sa preko decenijskim iskustvom rada na OpenOffice-u. Mi smo srećni da imamo mnogo talentovanih koji rade na ovom projektu na čemu nam zavide mnoge korporacije.

Dakle, naš svevolonterski princip je izjava o tome kako smo se organizovali: kao neprofitni. Ne plaćamo za programere. Ali, ovo nije izjava o profesionalizmu i talentu naših volontera. U stvari, veoma mali broj preduzeća bi moglo da priušti takav talent koji mi imamo, kao volonteri, pomažući sa Apache OpenOffice-om.

Pridružite nam se!

Ako posedujete veštine u programiranju, osiguranja kvaliteta, prevodilaštva, tehničkog pisanja, grafičkog dizajna, marketinga i srodnih disciplina, onda možete da napravite razliku volontiranjem u projektu Apache OpenOffice. Sa velikodušnim doprinosima vašeg vremena i talenta, možemo napraviti OpenOffice još boljim!

Apache Software Foundation

Copyright & License | Privacy | Contact Us | Donate | Thanks

Apache and the Apache feather logo are trademarks of The Apache Software Foundation. OpenOffice, OpenOffice.org and the seagull logo are registered trademarks of The Apache Software Foundation. Other names appearing on the site may be trademarks of their respective owners.